Trädbeskärning

Beskärning av fruktträd

Varför beskära?

En regelbunden beskärning av dina fruktträd ger ett friskare, vackrare träd med frukt av god kvalitet.

Vi beskär äpple och päronträd tidigt på våren eller aug-sept. Körsbär och plommon beskärs alltid på sensommaren. Vid beskärningen på sensommaren går en del frukt förlorad, men det är samma grenar som klipps bort på våren, så lägg inte så stor vikt vid detta. Det viktiga är att träden beskärs korrekt.

tradhalvbeskuret

Ungträd formas och byggs upp med utgångspunkt att skapa en vacker, välförgrenad krona med ett bra ljusinsläpp och starka grenvinklar. Här bestämmer man trädets form och senare höjd, med en bra uppbyggnadsbeskärning sparar man senare "problem".

Äldre träd gallras ur för ett ökat ljusinsläpp i alla delar av trädet. Vi avlägsnar gamla, skadade grenar till förmån för nya och avlastar grenar som riskerar att gå av. Gammal fruktved gallras ur för att få ökad fruktkvalitet. Trädet kan tas ned på höjd en del om de blivit för stora.

Trädbeskärning är ett långsiktigt arbete. Ibland är träden mycket risiga, vi råder då att man lägger upp beskärningen på flera år. Bladen är trädets energifabrik och vid en för hård beskärning så hamnar trädet i obalans och svarar med att skjuta ifrån mycket vattenskott kommande år. Det är därför viktigt med en skonsam beskärning. Vi tittar på hur trädet mår och utgår från det. Kom gärna med frågor! 

tradfardigbeskuret

Utförande av arbete

Vi arbetar i en väderkänslig bransch, vi får planera om i schemat om det regnar. Ibland dyker det upp en lucka så att vi kan genomföra ett arbete tidigare än planerat. Ni kan naturligtvis meddela tidpunkter när ni inte vill att vi kommer, eller om ni vill vara på plats vid besöket men ju friare vi kan planera desto bättre.

Vi arbetar från stege. Vid mycket stora träd rekommenderar vi istället att ni kontaktar en arborist.

Debitering

Kostnad 750 kr/timme/pers +  etablering 500kr. RUT-avdrag 50% på arbetskostnad. Restid tillkommer utanför vårt närområde. Om det är ett uppdrag som innefattar RUT så uppge ert personnummer. Under arbetsdagen tar vi 30-45 min paus som vi inte debiterar för. Om ni måste avboka en tid, hör av er så fort som möjligt.

 

Kontakta oss

Telefon: 0176-510 41
E-post: kontakt(att)vår domän


Följ oss

Öppet

Vardagar 10-18
Lör- och helgdagar 10-16
Gäller såväl trädgård som restaurang
 

Adress

Kröns Trädgård AB
Tivängsvägen 11
764 91 Väddö
Besöksadress: Hammarbyvägen 1

Hitta oss