Från Wilhelmssons via Edeby till Kröns!

Oredigerad men läsvärd dagbok från vår historia före och fram till vår nuvarande plats i Hammarby.

Allt fram till sista punkten skrivet i december 2001.

Historien bakom namnet

Företaget har alltid varit registrerat under namnet KRÖNS TRÄDGÅRD. 1995 när vi drog i gång samarbetade Helena med Eva Ponce de Leòn som var med och startade och drev trädgården de första åren. För att tillmötesgå henne valde vi att utåt ha ett mer neutralt namn. Edeby Handelsträdgård tedde sig då naturligt. När det väl var inarbetat fanns det ingen anledning att ändra på detta sedan Eva slutat här. Det kan dock leda till trubbel med myndigheter och andra när man kallar sig för något annat än det man är registrerad som. Nu när vi tvingas flytta tar vi därför tillfället i akt att börja kalla oss KRÖNS TRÄDGÅRD var vi än hamnar.

Varför flyttar vi?

Stockholm-Roslagen

Denna historia är ganska lång. Vi kom till Roslagen via vårt sommarställe i Söderby Karl. Helena hade rätt bra grepp om området medan det var en vit fläck för Gösta som kände till Grisslehamn och Barnens Ö som smått avlägsna platser NO om Stockholm. Upptäcktsfärder med bil gav emellertid snabbt mersmak för kommunens norra kustområde, Väddö. Gösta körde taxi och lärde snabbt känna detta och andra områden i Norrtälje kommun och blev mer och mer förtjust i Väddötrakten. Helena, och det är mer spännande, hittade en mysig liten trädgård osynlig från vägen med bara en pytteskylt som skvallrade om dess existens. Handelsträdgården visade sig vara ett av de gamla klassiska ställen som, vad vi förstått, det funnits många av i trakten. Detta ställe levde fortfarande kvar i nästan högsta välmåga. Slitet var det och några investeringar hade inte gjorts på länge men paret som drev det, Alvar och Gullan Jansson, kämpade på med de resurser som gavs. Ni som varit där känner det som Wilhelmssons Handelsträdgård och historierna om den är många och härliga.

Wilhelmssons Handelsträdgård

Helena som gick en Trädgårdsutbildning var förtjust och idén om ett övertagande föddes mycket hastigt och lustigt. Detta var på vårkanten 1994. Våra flickor Alice och Vilma var då knappt fyra respektive två år gamla. Gösta var totalt okunnig om allt vad trädgård heter och vi bodde fortfarande i Stockholm även om vi tillbringade mycket tid i stugan i Brölunda, Söderby Karl. Förutsättningarna för att arrendera en handelsträdgård med allt arbete och långa dagar var inte de bästa. Nåväl, Helena raggade uppe ett par kompisar, Pålle och Rita, som sedermera blev ett par, och satte igång så gott det gick. Gösta höll sig mer i bakgrunden och fick passa barn. Det såddes, skolades och grävdes. Det rensades, grävdes igen och slets dagarna i ända. Det såldes litet också men inte så mycket som krävdes. Ägarna som bodde intill och fortfarande minst sagt hjälpte till, (utan dem där hade inget funkat), var missnöjda. De kunde inte förstå att dagens trettioåringar krävde en viss fritid. Slitningarna var många och efter lidna säsong var vi färdiga med varandra. Detta är dock glömt och förlåtet sedan länge och vi har mycket goda relationer med Alvar och Gullan nu.

Huset i Edeby

Nu var det bara så att under sommaren märkte vi att det inte gick att driva handelsträdgård när man bor två mil därifrån. Av detta skäl sökte vi, och fann, ett hus som vi kunde hyra. Detta skedde och innan det brakade samman hos Wilhelmssons hade vi släppt lägenheten i Stockholm och gjort upp om hyreskontrakt i Edeby där den nuvarande trädgården ligger. Vi hade knappt flyttat in innan Gösta med nyvunnet trädgårdsintresse kläckte en idé. Gösta tyckte att det fanns vissa brister hos Wilhelmssons men att underlag för att driva en trädgård i området fanns. När husets ägare dessutom hade åkrar med anslutning till ”stora vägen” föddes idén att starta en helt ny trädgård.

Edeby Handelsträdgård drar igång

Egentligen är det här historien om vår nuvarande flytt börjar! Vi hade efter en säsongs arrende hos Wilhelhelmssons fått nog och sökte efter något nytt. Den erfarenhet vi samlat under året var väl inte så stor och framförallt hade vi inte hunnit förstå en viktig sak; äg, arrendera inte. Alltså, vi frågade hyresvärden om lov att arrendera åkern nedanför huset för att starta en odling där. Efter visst övervägande fick vi klartecken och vi fick också tillåtelse att sätta upp ett växthus vilket var det första vi gjorde våren 1995. Pålle och Rita var ute ur bilden medan en annan kompis till Helena dykt upp, nämligen Eva. Vi visade intresse för ett köp av gården redan då men ägarna ställde sig avvisande. Det var inget som bekymrade oss nämnvärt då. Något som det borde ha gjort.

Sju år

Under dessa år som förflutit har vi hela tiden närt ett hopp om att ägarna skulle ändra sig och sälja stället. Vi gjorde ju ingen jätteinvestering från början men för varje år som gått har det samlade värdet konstant ökat. Förutom el och slangdragning har vi varit tvungna att borra ny brunn och rena det vattnet från radon. Vi har byggt parkeringsplatser, anlagt en häck för att tillfredsställa en granne som tyckte trädgården var ful, vi har byggt gångar och visningsträdgård och en massa saker som bara hade ett värde där de fanns då. Vi har stött på hela tiden för att få köpa men fått nobben. Från början tänkte vi att de nog ändrar sig med tiden. Deras argument för att inte sälja verkade så svaga att vi hoppades på det bästa men förgäves. Till slut fann vi för gått att skicka det brev som blev början till slutet.

Ett sista försök

Vi var i ett läge där vi kände att det var dags att satsa ordentligt eller inte alls. Mycket i Edeby är uttjänt och behöver bytas. Bl a plasten till växthuset har gjort sitt. Sagt och gjort, vi skrev ett brev där vi gav ägarna tre alternativ:

  • Sälj
  • Skriv gårdsarrende (tryggt och ordentligt till skillnad från gällande)
  • Vi flyttar

Svaret var snabbt och tydligt: skönt att bli av med er!

Vi hade därmed sagt upp huset från fösta december 2001 och arrendet ett år senare. Detta var i november 2000 och vi trodde att vi skulle finna en lösning tills nu. Det har vi inte gjort utan nu hyr vi huset i Elmsta där vi passat på att öppna ”filial” i avvaktan på en permanent lösning. Därmed kommer vi in på nästa kapitel i historien om KRÖNS TRÄDGÅRD.

Butiken

När vi märkte att det inte var så lätt att hitta ett nytt ställe började vi bli litet oroliga. Under vår och försommar hade vi som vanligt inte tid att tänka på saken men när värsta vårrushen lagt sig blev det desto värre. Även om erbjudandena inte strömmade till så hade vi ett och annat att ta ställning till. Vi hade tittat på en del ställen som varit till salu och flera hörde av sig om tips på ställen som skulle kunna vara aktuella. Vi passar på att tacka för dessa tips även om de än så länge inte givit resultat. Till slut började läget bli akut, vi skulle inte ha någonstans att bo. När då Väddöprofilen Kjelle Mattsson frågade om vi ville hyra hans hus ”gamla Björks” på Norrsundsvägen med tillhörande affärslokal så nappade vi. Vi tänkte att under en eventuell övergångstid mellan två ställen kunde det vara bra att synas på något sätt. Vad kunde då vara lämpligare än en lokal i vår lilla centralort? Främst är den alltså tänkt som vår kontakt med våra trädgårdskunder samt som kontor. Vi utför ju en del konsulttjänster inom trädgård, både praktiska som t ex trädbeskärning, och teoretiska som trädgårdsritningar. Men om man ändå sitter och är tillgänglig på ett kontor kan man ju lika gärna ta steget fullt ut och ha litet försäljning också. När det sedan inte fanns någon blomsteraffär på orten så tänkte vi att varför inte pröva. Även om Helena inte är någon utbildad florist, utan bara trädgårdsmästare, så kan många vittna om hennes känsla för att sätta ihop buketter. Resten var ju klart med lokal och firma, så vi satte igång i brådrasket och där står vi nu i december 2001. Mer information om vad som finns där hittar du på butiksidan.

Var hamnar vi?

Som redan nämnts har det dykt upp en del förslag på ställen där vi skulle kunna starta trädgården på nytt. Vi vill inte gärna i detta forum gå in på konkreta förslag vi haft att ta ställning till. Vi tittar istället på vad som inte bara skulle passa oss utan framförallt våra kunder.

  • Vi måste bo om inte alldeles intill trädgården så i alla fall nära.
  • Stället får inte ligga för långt från ”stor väg” samt vara tillgänglig ifrån densamma. Man får inte bygga nya avfarter hur som helst.
  • Endast området alldeles intill och runt Elmsta samt norrut mot Trästabron är geografiskt intressant. Helst på ösidan.
  • Vi måste vara framför allt vara fria att helt bestämma vad vi ska göra.

Med det sista menar vi att inga grannar eller eventuella hyres- eller arrendevärdar i en framtid sätter sig på tvären när vi vill sätta våra planer i verket. Detta är givetvis en stötesten som inte så lätt låter sig övervinnas. Vi har naturligtvis respekt för att man inte plötsligt vill bli störd i sin lugna täppa och det är självklart heller inte vår avsikt att störa någon. Den vi söker eller det ställe vi söker måste alltså ha utbyte av oss och vår verksamhet. Det kan låta besvärligt för många med ökande trafik och liv från morgon till kväll men samtidigt för det ju förhoppningsvis något gott med sig att ha oss i närheten.

De ställen som passar in på ovanstående beskrivning växer ju inte på trän direkt så vi är ganska pessimistiska till att hitta något lämpligt. Men vi har inte givit upp och vi har som sagt ett par intressanta alternativ på gång. Dessa handlar dock om nya arrenden med allt vad detta innebär. Det kan fortfarande vara intressant med arrende men då fordras en värd som verkligen vill ha oss på sina marker. Det är lättare med kor och korn än med växthus, parkering och människor.

Edeby handelsträdgård igen

Förra året gick vi ut med att det var den sista säsongen på denna plats. Vi hoppas att ovanstående förklarar varför vi fortsätter en vårsäsong till. För så är det. Vi kommer att köra så gott det går under våren, på distans vill säga. Någon gång före midsommar stänger vi dock för gott. Om det blir totalutförsäljning eller bara flyttutförsäljning? Ja, det återstår att se. Vi hoppas verkligen att kunna återuppstå som handelsträdgård på ny plats, då under namnet

Kröns Trädgård

!!!!! JIPPIE! 

Väddö den 1 juli 2002

Nu har det löst sig! Ett av de ställen som vi faktiskt drömt om har blivit vårt. Köpekontrakt är skrivet och om inget oförutsett inträffar så ståtar vi som ägare till Hammarby 2:9 den första september 2002. Stället ligger så till att vi, om allt klaffar, även kan driva blomsteraffären där och därmed ha öppet året runt.

Och så blev det! Nu ändrar jag inte mer på den här sidan heller.

2002-2010

När vi väl fått klart med vår drömtomt: ett perfekt hus, om än ett renoveringsobjekt, med en stor areal och en perfekt placering så var det bara att köra. Det jag berättar nu skriver jag i januari 2013 så jag försöker minnas våra projekt så gott det går.

Hösten 2002 hade vi fortfarande vår blomsterbutik kvar som vi drev parallellt under det år vi flyttade. Den var belägen i nuvarande Väddö kanalcafé där vi också bodde på övervåningen en tid. Samtidigt flyttade vi en hel handelsträdgård, växthus, bodar, träd och buskar och andra växter, både planterade och på krukor, tre kilometer söderut. Vi hade hjälp av Stefan Olsson i Edeby som hade både lastbilar med kran, grävskopa och schaktmaskiner. Många turer blev det. Bågväxthuset som numera är rivet plockades ner, fick ny plast och sattes upp ungefär där det nya växthuset och butikslokalen nu ligger. Vi planerade och grävde för vår visningsträdgård och förberedde för alla gångar och planteringar. Vi tänkte att vi skulle fortsätta med bara bågväxthuset första året, 2003, men blev inspirerade av Danne o Bitte på Senneby trädgård som byggde ett riktigt växthus denna vinter. Världens snabbaste planering, som vanligt, innebar att ett nytt Forkestahus, vårt odlingshus, stod klart till påsken 2003. I stort sätt samtidigt som vi skruvade de sista skruvarna på huset släppte vintern taget och det blev full fart. Flytten var en succé och vi höjde omsättningen med 50% första året jämfört med Edeby.

Våra stackars barn som då var 11 och 13 fick stå ut med att vi lade alla våra pengar på trädgården och huset vi bodde i fick vänta. Vi delade på ett ganska dåligt badrum hela familjen och det kan ju vara lite besvärligt med ungdomar i den åldern.

Vår tomt är på cirka en hektar och vårt mål var, och är förstås fortfarande, att utnyttja och fylla alla hörnor, vinklar och vrår med både snygga och praktiska miljöer. Nuvarande parkeringen mot vägen var fortfarande 2005, tror jag, ett träsk som vi efterhand fyllde på med massor. Många ytor och platser var bara skräphörn i flera år men runt 2006 hade vi byggt dammar eller planterat på alla vita fläckar och många, men inte alla, hittade till vår visningsträdgård och tog sig tid att sitta och njuta en stund.

 Så småningom blev parkeringen mot stora vägen klar för användning även om det var trögt att få folk att ställa sig där. Det kunde vara fullständigt knökfullt på gamla delen utmed odlingshuset medan det var tomt mot vägen. Att hjälpa kunderna att hitta rätt både där och på andra ställen inne i trädgården är ett ständigt pågående projekt. Bra skyltning är en svår konst har vi erfarit under åren.

Vi har numera stenlagt de flesta av våra gångar vilket underlättar våra flertaliga interntransporter väldigt mycket. Att dra en växtvagn i blött grus är inte roligt men däremot väldigt tidsödande. Även vår arkad utmed odlingshusets sida inmot trädgården har underlättat sommartid då man gärna vill ha mycket utrymme under tak. Att det vintertid innebär mycket snöskottning, det brutna taket har hittills denna vinter inneburit sju(7!) skottningar, är smällar man får ta.

Vatten och el har vi ju förstås och har haft från början. Tyvärr ligger vi så lågt att vi fortfarande inte kunnat lösa avloppsfrågan på ett bra sätt. En riktig kundtoa att ersätta vårt nuvarande utedass står högst på vår nuvarande investeringslista. Det blev inte ens gjort när vi byggde vår nya butik och växthus av skäl du kan läsa om i artikeln ovan om nybygget.

Sist men inte minst måste jag berätta om vår snygga personal. Mary var med från Edebytiden medan Karin anställdes när vi kom till Hammarby. Ett antal sommarjobbare, arbetsprövare och praktikanter har passerat förbi under våra säsonger medan till exempel Annica Holgersson jobbade som florist under några år. Till säsongen 2009 sökte vi för första gången en trädgårdsmästare via förmedlingar och vårt val föll på unge trädgårdsnörden Stefan Hålam som säsongsjobbat sedan dess. Han har nu kommit in på Alnarp i Lund på en högre trädgårdsutbildning men han har lovat att komma tillbaka och sommarjobba några veckor i alla fall. Till säsongen 2011 anställdes Pia Silins som var en gammal bekant till oss med bred erfarenhet från branschen. Bl a har hon jobbat hos Rappne på Ulriksdal. De sista åren har vi anställt speciell kassapersonal och låtit våra trädgårdsmästare hjälpa våra kunder ute i trädgården. Under en säsong har vi totalt ungefär 15 på lönelistan och vissa dagar på försommaren är vi tio som jobbar samtidigt. Oftast hemma men våra utejobb hemma hos kund ökar också hela tiden.

Nybygget vintern 2010-11

Vi hade länge planerat för ett nytt växthus och en tillhörande butik. Plast på bågväxthus bör bytas efter cirka åtta år och den tiden började närma sig.

Vintern 2009-10 var ju både kall och snörik. Har man inte dyr värme på i växthus måste man ta bort snön om det blir för mycket. Bågväxthus är extra känsliga då lutningen är dålig och snön inte åker av av sig själv. Jag höll på att skotta när det hände. Några bågar gav vika och delar av huset blev mos. Det gick på ett par sekunder. När snön så småningom började smälta kunde vi hjälpligt hissa upp det lite nu starkt deformerat. Det funkade under säsongen men det fick oss att ta det snabba beslutet att nu var det dags att bygga nytt!

Under sommaren ritade vi och finslipade på hur det skulle se ut. Vi fick OK från banken och lyckades även få lite nytta av EU, ett investeringsbidrag. Detta krävde ju förstås en budget och en massa anbudstagande vilket var ganska krångligt och som vanligt bråttom. Självklart behövdes även ett bygglov men det var inga problem. Det enda vi var tvungna att stryka var en inritad toalett. Vi hade ju inget godkänt avlopp.

Det enda som var riktigt klart när vi började med grundläggningen var just platsen och storleken. Vi stängde butiken efterallhelgonahelgen och hoppades på hyggligt väder i november. Vi hade ganska mycket utejobb under oktober och redan då kom det en del snö men den skulle väl smälta bort? Eftersom vi skulle gjuta en platta av betong var vi tvungna att grusa och jämna av ytan. dessutom skulle vi ju ha golvvärme så det skulle läggas ut isolering och slang förutom all armering. Till att börja med tänkte vi gjuta alla 600 kvadratmeter på en gång men det ställde vi som tur var in. Vi inriktade oss till att börja med växthusdelen. När gruset väl var på plats satte vi i gång att lägga ut isoleringen som en långtradare kommit med. Det var bara det att vintern satte också igång.. Det snöade något kopiöst. Det enda snälla med snön var att den var kall, torr och lätt så vi kunde blåsa bort den med lövblås. Det fick vi göra dag efter dag. Vi täckte den isolering vi lagt ut med presenningar och blåste och blåste. Somliga dagar var lite snällare så att vi hann få ut lite mer isolering och till slut i mitten av december var vi klara. Rörmokare Freiman var snäll och kom som ett skott och la ut värmeslingorna och det var dags att beställa betong. Jaha. Vi hade förstås fått höra frågor om hur vi kunde göra något så dumt som att gjuta på vintern men vi hade
ju inget val. På sommaren finns ingen tid. Nu gjorde vi ett litet misstag. Dumsnål som man är tog vi hjälp av våra duktiga grannar, de var verkligen duktiga men att gjuta ett så stort golv kräver riktiga proffs. Vi hade tur och fick betong snabbt, många som förbeställt hade förstås fått avboka i det bångstyriga vädret, och vi fick till ett golv. Inte världens finaste kunde vi senare konstatera, men det funkar. Sedan snöade det oavbrutet fram till trettonhelgen. Efter denna skulle Magnus från Grönsta som vi beställt huset från komma och sätta upp det. Under julen hade vi inte skottat något så det blev lastmaskin och endast hjälpligt skottat runt kanterna. Sedan blev faktiskt vädret snällare, om man bortser från kylan.. Att sätta upp ett växthus går ganska fort. Men för att krångla till det ytterligare så skulle vi förstås ha en mur runt kanten. När stommen stod satte vi igång. Jag och min gode vän Paul Walden murade i kylan, i och för sig under
tak, och var klara någon gång i slutet av januari så att växthusdelen kunde göras klar i februari. Den tionde februari, innan vägg-glasen kom på plats kom det förstås ett jättesnöoväder av klass två som snöade in i hela huset igen men efter det kom det inte en enda nederbördsdroppe förrän hela bygget inklusive butik var klart.

Butiken ja, parallellt med detta pågick ju planeringen för denna. De slutliga ritningarna var faktiskt inte helt klara förrän strax före byggstart. Där den grunden skulle anläggas hade vi inte hunnit göra någonting annat än att lägga ut isolering lite slarvigt så att marken inte skulle frysa. Alltså var vi tvungna att handskotta hela ytan. Och mitt i allt detta kom alltså detta sista stora snöfall.

Nå efter det gick allt väldigt bra. När snön väl var borta kunde vi snabbt få ut isolering, armering och golvvärme. Några plintar skulle gjutas och vi gjorde en liten utbyggnad som inte var planerad från början så där var det lite problem med en frusen backe men det löste sig. Visa av den första gjutningen sökte vi den här gången efter proffs och den extrautgiften var verkligen värd sitt pris. Jämför gärna golven i butik och växthus och le lite. Efter den extrema kylan under februari steg temperaturen till noll och en strålande vacker fredag i slutet på februari gjöts plattan. På tisdagen därefter kom huset
i block från Beijer. Vår käre granne Lasse Candert, Bohammaren himself, fick den äran att bygga. Som sagt, under den byggtiden var vädret snällt så då gick det mesta enligt planen. Vi, Helena och Gösta, hjälpte delvis till men så års är ju förberedelserna inför säsongen fullt i gång så det mesta skötte Lasse, Arne och Sven.

Vid den här tidpunkten hade vi i princip jobbat oavbrutet sedan förra våren. Och när vi pratar jobba så är det jobb sju dagar i veckan. Visst var vi lediga på helgerna på vintern,(när det inte snöade), och under julen men redan under påsk när vi öppnade för säsongen längtade vi så smått efter hösten..

 

Kontakta oss

Telefon: 0176-510 41
E-post: kontakt(att)vår domän


Följ oss

Öppet

Vardagar 10-18
Lör- och helgdagar 10-16
Gäller såväl trädgård som restaurang
 

Adress

Kröns Trädgård AB
Tivängsvägen 11
764 91 Väddö
Besöksadress: Hammarbyvägen 1

Hitta oss