Perenner

Bild på perennrabatt från vår visningsträdgård

Vårt sortiment

Daggkåpa, stäppsalvia, lavendel, rudbeckia eller taklökar och pioner av olika slag; dessa vanliga sorter är bara exempel på vad vi försöker att alltid ha hemma. Vårt sortiment varierar hela tiden med säsong och efterfrågan. Hos oss finner du förstås också mindre vanliga och exklusiva sorter. Intentionen är att du ska hitta spännande nyheter varje gång du kommer. Att ha en uppdaterad lista på det aktuella sortimentet på hemsidan är omöjligt för oss då det varierar dag för dag. Istället kan du gå in på länken till Wändels, en av våra perennleverantörer, som har en bra sida. Här kan du söka på färg, blomningstid och höjd. Vi har leveranser från flera olika håll, minst en gång i veckan, så det brukar gå snabbt att få tag på det du önskar. Vi driver och odlar också själva en hel del perenner men i mindre mängd. Slå en signal och fråga vad vi vi har hemma!

 Kort om perenner

Perenner är fleråriga, örtartade växter, till skillnad från buskar och träd som är vedartade. Med örtartad menas att de fryser ned helt och hållet på vintern och växer upp på nytt år från år. Olika sorts perenner har varierande livslängd beroende på sort och växtmiljö. Befinner de sig i rätt miljö, ståndort, växer de och frodas snabbt. En perennrabatt är en investering som ger tillbaka med ränta på ett par års sikt. Väljer du rätt sorter och planterar dem i bra jord så har du en härlig rabatt efter ett år eller två. När plantorna blir stora både kan och bör du dela dem. Med lite ogräsrensning och lite gödsling på vårkanten har du sedan en grönyta som fordrar klart mindre tidsåtgång och skötsel än till exempel gräsmattan. Att anlägga en perennrabatt kostar mellan 500 och 1000 kr/kvm beroende på vilka sorter du väljer och hur tätt du planterar dvs hur snabbt du vill ha rabatten klar.

Att välja växt

Kommer du till oss eller till någon annan seriös växtbutik får du naturligtvis hjälp att välja rätt växter till rätt miljö. Det finns mycket att tänka på när det gäller läget. Jordmån, sol eller skugga, blåsigt eller lä, torrt, fuktigt eller till och med blött. Det finns växter för alla miljöer även om utbudet varierar mellan dem. Vi sorterar våra växter efter läget så du hittar lätt rätt bord att leta på om du har koll på din hemmiljö. Sedan ska ju växterna trivas ihop och inte konkurera ut varann.

Man köper ju gärna med ögat men det är minst lika viktigt att kolla att rotsystemet är ok. Det är roten som ser till att din växt kommer igång ordentligt. När du botaniserar själv bland perennborden kan du ta bort krukan och titta på rötterna. En "bra" växt ska vara välrotad i krukan. Då behöver du inte bekymra dig så mycket över hur den ser ut på ovansidan. Som exempel kan nämnas löjtnatnshjärta som brukar vissna ner efter midsommar. Dessa ser inte alltför snygga ut i krukan men har ändå ett fint rotsystem som gör att du får en bra etablering och fin tillväxt till nästa säsong.

Komposition och blomning

Det viktigaste är ändå att det blir snyggt och att växterna passar ihop färg- och formmässigt och att rabatten är som snyggast när du vill. För hur det än är så blommar inte perennerna som de ettåriga sommarblommorna hela tiden, utan oftast under en begränsad period. Att tänka på bladfärg, form och struktur är minst lika viktigt för att få en rabatt som är fin hela säsongen. Ett tips är att inte sätta ihop för många sorter och färger och att plantera sorterna i stora svep.Det ger helhet och fin effekt. Vi hjälper gärna till och kan ställa upp växterna så du ser hur det kommer se ut när det är planterat hemma hos dig. Ta ettkort med mobilen så har du bra "komihåg" när det är dags att plantera.

Funderar du på att få hjälp med med din plantering så kan vi hjälpa dig med både ritning och anläggning av rabatter. Under vår och högsommar är vi på Kröns fullt upptagna på hemmaplan men till hösten är vi tillgängliga för all typ av anläggning.

 

 

 

Kontakta oss

Telefon: 0176-510 41
E-post: kontakt(att)vår domän
Använd gärna formuläret.

Följ oss

Öppet

Trädgård:
efter överenskommelse, öppnar åter 22/2
Restaurang Kröns Kök:
Stängt för säsongen, öppnar april

Adress

Kröns Trädgård AB
Tivängsvägen 11
764 91 Väddö
Besöksadress: Hammarbyvägen

Hitta oss