Nybygget vintern 2010-11

Vi hade länge planerat för ett nytt växthus och en tillhörande butik. Plast på bågväxthus bör bytas efter cirka åtta år och den tiden började närma sig.

Vintern 2009-10 var ju både kall och snörik. Har man inte dyr värme på i växthus måste man ta bort snön om det blir för mycket. Bågväxthus är extra känsliga då lutningen är dålig och snön inte åker av av sig själv. Jag höll på att skotta när det hände. Några bågar gav vika och delar av huset blev mos. Det gick på ett par sekunder. När snön så småningom började smälta kunde vi hjälpligt hissa upp det lite nu starkt deformerat. Det funkade under säsongen men det fick oss att ta det snabba beslutet att nu var det dags att bygga nytt!

Under sommaren ritade vi och finslipade på hur det skulle se ut. Vi fick OK från banken och lyckades även få lite nytta av EU, ett investeringsbidrag. Detta krävde ju förstås en budget och en massa anbudstagande vilket var ganska krångligt och som vanligt bråttom. Självklart behövdes även ett bygglov men det var inga problem. Det enda vi var tvungna att stryka var en inritad toalett. Vi hade ju inget godkänt avlopp.

Det enda som var riktigt klart när vi började med grundläggningen var just platsen och storleken. Vi stängde butiken efterallhelgonahelgen och hoppades på hyggligt väder i november. Vi hade ganska mycket utejobb under oktober och redan då kom det en del snö men den skulle väl smälta bort? Eftersom vi skulle gjuta en platta av betong var vi tvungna att grusa och jämna av ytan. dessutom skulle vi ju ha golvvärme så det skulle läggas ut isolering och slang förutom all armering. Till att börja med tänkte vi gjuta alla 600 kvadratmeter på en gång men det ställde vi som tur var in. Vi inriktade oss till att börja med växthusdelen. När gruset väl var på plats satte vi i gång att lägga ut isoleringen som en långtradare kommit med. Det var bara det att vintern satte också igång.. Det snöade något kopiöst. Det enda snälla med snön var att den var kall, torr och lätt så vi kunde blåsa bort den med lövblås. Det fick vi göra dag efter dag. Vi täckte den isolering vi lagt ut med presenningar och blåste och blåste. Somliga dagar var lite snällare så att vi hann få ut lite mer isolering och till slut i mitten av december var vi klara. Rörmokare Freiman var snäll och kom som ett skott och la ut värmeslingorna och det var dags att beställa betong. Jaha. Vi hade förstås fått höra frågor om hur vi kunde göra något så dumt som att gjuta på vintern men vi hade
ju inget val. På sommaren finns ingen tid. Nu gjorde vi ett litet misstag. Dumsnål som man är tog vi hjälp av våra duktiga grannar, de var verkligen duktiga men att gjuta ett så stort golv kräver riktiga proffs. Vi hade tur och fick betong snabbt, många som förbeställt hade förstås fått avboka i det bångstyriga vädret, och vi fick till ett golv. Inte världens finaste kunde vi senare konstatera, men det funkar. Sedan snöade det oavbrutet fram till trettonhelgen. Efter denna skulle Magnus från Grönsta som vi beställt huset från komma och sätta upp det. Under julen hade vi inte skottat något så det blev lastmaskin och endast hjälpligt skottat runt kanterna. Sedan blev faktiskt vädret snällare, om man bortser från kylan.. Att sätta upp ett växthus går ganska fort. Men för att krångla till det ytterligare så skulle vi förstås ha en mur runt kanten. När stommen stod satte vi igång. Jag och min gode vän Paul Walden murade i kylan, i och för sig under
tak, och var klara någon gång i slutet av januari så att växthusdelen kunde göras klar i februari. Den tionde februari, innan vägg-glasen kom på plats kom det förstås ett jättesnöoväder av klass två som snöade in i hela huset igen men efter det kom det inte en enda nederbördsdroppe förrän hela bygget inklusive butik var klart.

Butiken ja, parallellt med detta pågick ju planeringen för denna. De slutliga ritningarna var faktiskt inte helt klara förrän strax före byggstart. Där den grunden skulle anläggas hade vi inte hunnit göra någonting annat än att lägga ut isolering lite slarvigt så att marken inte skulle frysa. Alltså var vi tvungna att handskotta hela ytan. Och mitt i allt detta kom alltså detta sista stora snöfall.

Nå efter det gick allt väldigt bra. När snön väl var borta kunde vi snabbt få ut isolering, armering och golvvärme. Några plintar skulle gjutas och vi gjorde en liten utbyggnad som inte var planerad från början så där var det lite problem med en frusen backe men det löste sig. Visa av den första gjutningen sökte vi den här gången efter proffs och den extrautgiften var verkligen värd sitt pris. Jämför gärna golven i butik och växthus och le lite. Efter den extrema kylan under februari steg temperaturen till noll och en strålande vacker fredag i slutet på februari gjöts plattan. På tisdagen därefter kom huset
i block från Beijer. Vår käre granne Lasse Candert, Bohammaren himself, fick den äran att bygga. Som sagt, under den byggtiden var vädret snällt så då gick det mesta enligt planen. Vi, Helena och Gösta, hjälpte delvis till men så års är ju förberedelserna inför säsongen fullt i gång så det mesta skötte Lasse, Arne och Sven.

Vid den här tidpunkten hade vi i princip jobbat oavbrutet sedan förra våren. Och när vi pratar jobba så är det jobb sju dagar i veckan. Visst var vi lediga på helgerna på vintern,(när det inte snöade), och under julen men redan under påsk när vi öppnade för säsongen längtade vi så smått efter hösten..

 

Kontakta oss

Telefon: 0176-510 41
E-post: kontakt(att)vår domän


Följ oss

Öppet

Trädgård:
M-L 10-16
Restaurang Kröns Kök :
Stängt

Adress

Kröns Trädgård AB
Tivängsvägen 11
764 91 Väddö
Besöksadress: Hammarbyvägen

Hitta oss