2002-2010

När vi väl fått klart med vår drömtomt: ett perfekt hus, om än ett renoveringsobjekt, med en stor areal och en perfekt placering så var det bara att köra. Det jag berättar nu skriver jag i januari 2013 så jag försöker minnas våra projekt så gott det går.

Hösten 2002 hade vi fortfarande vår blomsterbutik kvar som vi drev parallellt under det år vi flyttade. Den var belägen i nuvarande Väddö kanalcafé där vi också bodde på övervåningen en tid. Samtidigt flyttade vi en hel handelsträdgård, växthus, bodar, träd och buskar och andra växter, både planterade och på krukor, tre kilometer söderut. Vi hade hjälp av Stefan Olsson i Edeby som hade både lastbilar med kran, grävskopa och schaktmaskiner. Många turer blev det. Bågväxthuset som numera är rivet plockades ner, fick ny plast och sattes upp ungefär där det nya växthuset och butikslokalen nu ligger. Vi planerade och grävde för vår visningsträdgård och förberedde för alla gångar och planteringar. Vi tänkte att vi skulle fortsätta med bara bågväxthuset första året, 2003, men blev inspirerade av Danne o Bitte på Senneby trädgård som byggde ett riktigt växthus denna vinter. Världens snabbaste planering, som vanligt, innebar att ett nytt Forkestahus, vårt odlingshus, stod klart till påsken 2003. I stort sätt samtidigt som vi skruvade de sista skruvarna på huset släppte vintern taget och det blev full fart. Flytten var en succé och vi höjde omsättningen med 50% första året jämfört med Edeby.

Våra stackars barn som då var 11 och 13 fick stå ut med att vi lade alla våra pengar på trädgården och huset vi bodde i fick vänta. Vi delade på ett ganska dåligt badrum hela familjen och det kan ju vara lite besvärligt med ungdomar i den åldern.

Vår tomt är på cirka en hektar och vårt mål var, och är förstås fortfarande, att utnyttja och fylla alla hörnor, vinklar och vrår med både snygga och praktiska miljöer. Nuvarande parkeringen mot vägen var fortfarande 2005, tror jag, ett träsk som vi efterhand fyllde på med massor. Många ytor och platser var bara skräphörn i flera år men runt 2006 hade vi byggt dammar eller planterat på alla vita fläckar och många, men inte alla, hittade till vår visningsträdgård och tog sig tid att sitta och njuta en stund.

 Så småningom blev parkeringen mot stora vägen klar för användning även om det var trögt att få folk att ställa sig där. Det kunde vara fullständigt knökfullt på gamla delen utmed odlingshuset medan det var tomt mot vägen. Att hjälpa kunderna att hitta rätt både där och på andra ställen inne i trädgården är ett ständigt pågående projekt. Bra skyltning är en svår konst har vi erfarit under åren.

Vi har numera stenlagt de flesta av våra gångar vilket underlättar våra flertaliga interntransporter väldigt mycket. Att dra en växtvagn i blött grus är inte roligt men däremot väldigt tidsödande. Även vår arkad utmed odlingshusets sida inmot trädgården har underlättat sommartid då man gärna vill ha mycket utrymme under tak. Att det vintertid innebär mycket snöskottning, det brutna taket har hittills denna vinter inneburit sju(7!) skottningar, är smällar man får ta.

Vatten och el har vi ju förstås och har haft från början. Tyvärr ligger vi så lågt att vi fortfarande inte kunnat lösa avloppsfrågan på ett bra sätt. En riktig kundtoa att ersätta vårt nuvarande utedass står högst på vår nuvarande investeringslista. Det blev inte ens gjort när vi byggde vår nya butik och växthus av skäl du kan läsa om i artikeln ovan om nybygget.

Sist men inte minst måste jag berätta om vår snygga personal. Mary var med från Edebytiden medan Karin anställdes när vi kom till Hammarby. Ett antal sommarjobbare, arbetsprövare och praktikanter har passerat förbi under våra säsonger medan till exempel Annica Holgersson jobbade som florist under några år. Till säsongen 2009 sökte vi för första gången en trädgårdsmästare via förmedlingar och vårt val föll på unge trädgårdsnörden Stefan Hålam som säsongsjobbat sedan dess. Han har nu kommit in på Alnarp i Lund på en högre trädgårdsutbildning men han har lovat att komma tillbaka och sommarjobba några veckor i alla fall. Till säsongen 2011 anställdes Pia Silins som var en gammal bekant till oss med bred erfarenhet från branschen. Bl a har hon jobbat hos Rappne på Ulriksdal. De sista åren har vi anställt speciell kassapersonal och låtit våra trädgårdsmästare hjälpa våra kunder ute i trädgården. Under en säsong har vi totalt ungefär 15 på lönelistan och vissa dagar på försommaren är vi tio som jobbar samtidigt. Oftast hemma men våra utejobb hemma hos kund ökar också hela tiden.

 

Kontakta oss

Telefon: 0176-510 41
E-post: kontakt(att)vår domän


Följ oss

Öppet

Trädgård:
M-L 10-16
Restaurang Kröns Kök :
Stängt

Adress

Kröns Trädgård AB
Tivängsvägen 11
764 91 Väddö
Besöksadress: Hammarbyvägen

Hitta oss