Från Wilhelmssons via Edeby till Kröns!

Oredigerad men läsvärd dagbok från vår historia före och fram till vår nuvarande plats i Hammarby.

Allt fram till sista punkten skrivet i december 2001.

Historien bakom namnet

Företaget har alltid varit registrerat under namnet KRÖNS TRÄDGÅRD. 1995 när vi drog i gång samarbetade Helena med Eva Ponce de Leòn som var med och startade och drev trädgården de första åren. För att tillmötesgå henne valde vi att utåt ha ett mer neutralt namn. Edeby Handelsträdgård tedde sig då naturligt. När det väl var inarbetat fanns det ingen anledning att ändra på detta sedan Eva slutat här. Det kan dock leda till trubbel med myndigheter och andra när man kallar sig för något annat än det man är registrerad som. Nu när vi tvingas flytta tar vi därför tillfället i akt att börja kalla oss KRÖNS TRÄDGÅRD var vi än hamnar.

Varför flyttar vi?

Stockholm-Roslagen

Denna historia är ganska lång. Vi kom till Roslagen via vårt sommarställe i Söderby Karl. Helena hade rätt bra grepp om området medan det var en vit fläck för Gösta som kände till Grisslehamn och Barnens Ö som smått avlägsna platser NO om Stockholm. Upptäcktsfärder med bil gav emellertid snabbt mersmak för kommunens norra kustområde, Väddö. Gösta körde taxi och lärde snabbt känna detta och andra områden i Norrtälje kommun och blev mer och mer förtjust i Väddötrakten. Helena, och det är mer spännande, hittade en mysig liten trädgård osynlig från vägen med bara en pytteskylt som skvallrade om dess existens. Handelsträdgården visade sig vara ett av de gamla klassiska ställen som, vad vi förstått, det funnits många av i trakten. Detta ställe levde fortfarande kvar i nästan högsta välmåga. Slitet var det och några investeringar hade inte gjorts på länge men paret som drev det, Alvar och Gullan Jansson, kämpade på med de resurser som gavs. Ni som varit där känner det som Wilhelmssons Handelsträdgård och historierna om den är många och härliga.

Wilhelmssons Handelsträdgård

Helena som gick en Trädgårdsutbildning var förtjust och idén om ett övertagande föddes mycket hastigt och lustigt. Detta var på vårkanten 1994. Våra flickor Alice och Vilma var då knappt fyra respektive två år gamla. Gösta var totalt okunnig om allt vad trädgård heter och vi bodde fortfarande i Stockholm även om vi tillbringade mycket tid i stugan i Brölunda, Söderby Karl. Förutsättningarna för att arrendera en handelsträdgård med allt arbete och långa dagar var inte de bästa. Nåväl, Helena raggade uppe ett par kompisar, Pålle och Rita, som sedermera blev ett par, och satte igång så gott det gick. Gösta höll sig mer i bakgrunden och fick passa barn. Det såddes, skolades och grävdes. Det rensades, grävdes igen och slets dagarna i ända. Det såldes litet också men inte så mycket som krävdes. Ägarna som bodde intill och fortfarande minst sagt hjälpte till, (utan dem där hade inget funkat), var missnöjda. De kunde inte förstå att dagens trettioåringar krävde en viss fritid. Slitningarna var många och efter lidna säsong var vi färdiga med varandra. Detta är dock glömt och förlåtet sedan länge och vi har mycket goda relationer med Alvar och Gullan nu.

Huset i Edeby

Nu var det bara så att under sommaren märkte vi att det inte gick att driva handelsträdgård när man bor två mil därifrån. Av detta skäl sökte vi, och fann, ett hus som vi kunde hyra. Detta skedde och innan det brakade samman hos Wilhelmssons hade vi släppt lägenheten i Stockholm och gjort upp om hyreskontrakt i Edeby där den nuvarande trädgården ligger. Vi hade knappt flyttat in innan Gösta med nyvunnet trädgårdsintresse kläckte en idé. Gösta tyckte att det fanns vissa brister hos Wilhelmssons men att underlag för att driva en trädgård i området fanns. När husets ägare dessutom hade åkrar med anslutning till ”stora vägen” föddes idén att starta en helt ny trädgård.

Edeby Handelsträdgård drar igång

Egentligen är det här historien om vår nuvarande flytt börjar! Vi hade efter en säsongs arrende hos Wilhelhelmssons fått nog och sökte efter något nytt. Den erfarenhet vi samlat under året var väl inte så stor och framförallt hade vi inte hunnit förstå en viktig sak; äg, arrendera inte. Alltså, vi frågade hyresvärden om lov att arrendera åkern nedanför huset för att starta en odling där. Efter visst övervägande fick vi klartecken och vi fick också tillåtelse att sätta upp ett växthus vilket var det första vi gjorde våren 1995. Pålle och Rita var ute ur bilden medan en annan kompis till Helena dykt upp, nämligen Eva. Vi visade intresse för ett köp av gården redan då men ägarna ställde sig avvisande. Det var inget som bekymrade oss nämnvärt då. Något som det borde ha gjort.

Sju år

Under dessa år som förflutit har vi hela tiden närt ett hopp om att ägarna skulle ändra sig och sälja stället. Vi gjorde ju ingen jätteinvestering från början men för varje år som gått har det samlade värdet konstant ökat. Förutom el och slangdragning har vi varit tvungna att borra ny brunn och rena det vattnet från radon. Vi har byggt parkeringsplatser, anlagt en häck för att tillfredsställa en granne som tyckte trädgården var ful, vi har byggt gångar och visningsträdgård och en massa saker som bara hade ett värde där de fanns då. Vi har stött på hela tiden för att få köpa men fått nobben. Från början tänkte vi att de nog ändrar sig med tiden. Deras argument för att inte sälja verkade så svaga att vi hoppades på det bästa men förgäves. Till slut fann vi för gått att skicka det brev som blev början till slutet.

Ett sista försök

Vi var i ett läge där vi kände att det var dags att satsa ordentligt eller inte alls. Mycket i Edeby är uttjänt och behöver bytas. Bl a plasten till växthuset har gjort sitt. Sagt och gjort, vi skrev ett brev där vi gav ägarna tre alternativ:

  • Sälj
  • Skriv gårdsarrende (tryggt och ordentligt till skillnad från gällande)
  • Vi flyttar

Svaret var snabbt och tydligt: skönt att bli av med er!

Vi hade därmed sagt upp huset från fösta december 2001 och arrendet ett år senare. Detta var i november 2000 och vi trodde att vi skulle finna en lösning tills nu. Det har vi inte gjort utan nu hyr vi huset i Elmsta där vi passat på att öppna ”filial” i avvaktan på en permanent lösning. Därmed kommer vi in på nästa kapitel i historien om KRÖNS TRÄDGÅRD.

Butiken

När vi märkte att det inte var så lätt att hitta ett nytt ställe började vi bli litet oroliga. Under vår och försommar hade vi som vanligt inte tid att tänka på saken men när värsta vårrushen lagt sig blev det desto värre. Även om erbjudandena inte strömmade till så hade vi ett och annat att ta ställning till. Vi hade tittat på en del ställen som varit till salu och flera hörde av sig om tips på ställen som skulle kunna vara aktuella. Vi passar på att tacka för dessa tips även om de än så länge inte givit resultat. Till slut började läget bli akut, vi skulle inte ha någonstans att bo. När då Väddöprofilen Kjelle Mattsson frågade om vi ville hyra hans hus ”gamla Björks” på Norrsundsvägen med tillhörande affärslokal så nappade vi. Vi tänkte att under en eventuell övergångstid mellan två ställen kunde det vara bra att synas på något sätt. Vad kunde då vara lämpligare än en lokal i vår lilla centralort? Främst är den alltså tänkt som vår kontakt med våra trädgårdskunder samt som kontor. Vi utför ju en del konsulttjänster inom trädgård, både praktiska som t ex trädbeskärning, och teoretiska som trädgårdsritningar. Men om man ändå sitter och är tillgänglig på ett kontor kan man ju lika gärna ta steget fullt ut och ha litet försäljning också. När det sedan inte fanns någon blomsteraffär på orten så tänkte vi att varför inte pröva. Även om Helena inte är någon utbildad florist, utan bara trädgårdsmästare, så kan många vittna om hennes känsla för att sätta ihop buketter. Resten var ju klart med lokal och firma, så vi satte igång i brådrasket och där står vi nu i december 2001. Mer information om vad som finns där hittar du på butiksidan.

Var hamnar vi?

Som redan nämnts har det dykt upp en del förslag på ställen där vi skulle kunna starta trädgården på nytt. Vi vill inte gärna i detta forum gå in på konkreta förslag vi haft att ta ställning till. Vi tittar istället på vad som inte bara skulle passa oss utan framförallt våra kunder.

  • Vi måste bo om inte alldeles intill trädgården så i alla fall nära.
  • Stället får inte ligga för långt från ”stor väg” samt vara tillgänglig ifrån densamma. Man får inte bygga nya avfarter hur som helst.
  • Endast området alldeles intill och runt Elmsta samt norrut mot Trästabron är geografiskt intressant. Helst på ösidan.
  • Vi måste vara framför allt vara fria att helt bestämma vad vi ska göra.

Med det sista menar vi att inga grannar eller eventuella hyres- eller arrendevärdar i en framtid sätter sig på tvären när vi vill sätta våra planer i verket. Detta är givetvis en stötesten som inte så lätt låter sig övervinnas. Vi har naturligtvis respekt för att man inte plötsligt vill bli störd i sin lugna täppa och det är självklart heller inte vår avsikt att störa någon. Den vi söker eller det ställe vi söker måste alltså ha utbyte av oss och vår verksamhet. Det kan låta besvärligt för många med ökande trafik och liv från morgon till kväll men samtidigt för det ju förhoppningsvis något gott med sig att ha oss i närheten.

De ställen som passar in på ovanstående beskrivning växer ju inte på trän direkt så vi är ganska pessimistiska till att hitta något lämpligt. Men vi har inte givit upp och vi har som sagt ett par intressanta alternativ på gång. Dessa handlar dock om nya arrenden med allt vad detta innebär. Det kan fortfarande vara intressant med arrende men då fordras en värd som verkligen vill ha oss på sina marker. Det är lättare med kor och korn än med växthus, parkering och människor.

Edeby handelsträdgård igen

Förra året gick vi ut med att det var den sista säsongen på denna plats. Vi hoppas att ovanstående förklarar varför vi fortsätter en vårsäsong till. För så är det. Vi kommer att köra så gott det går under våren, på distans vill säga. Någon gång före midsommar stänger vi dock för gott. Om det blir totalutförsäljning eller bara flyttutförsäljning? Ja, det återstår att se. Vi hoppas verkligen att kunna återuppstå som handelsträdgård på ny plats, då under namnet

Kröns Trädgård

!!!!! JIPPIE! 

Väddö den 1 juli 2002

Nu har det löst sig! Ett av de ställen som vi faktiskt drömt om har blivit vårt. Köpekontrakt är skrivet och om inget oförutsett inträffar så ståtar vi som ägare till Hammarby 2:9 den första september 2002. Stället ligger så till att vi, om allt klaffar, även kan driva blomsteraffären där och därmed ha öppet året runt.

Och så blev det! Nu ändrar jag inte mer på den här sidan heller.

 

Kontakta oss

Telefon: 0176-510 41
E-post: kontakt(att)vår domän


Följ oss

Öppet

Trädgård:
M-L 10-16
Restaurang Kröns Kök :
Stängt

Adress

Kröns Trädgård AB
Tivängsvägen 11
764 91 Väddö
Besöksadress: Hammarbyvägen

Hitta oss